Loading...

Portalno rješenje Slobodne Dalmacije i povezivanje sa redakcijskim sustavom

Novinska tvrtka Slobodna Dalmacija u svom vlasništvu ima niz news portala. Ti su portali podijeljeni regionalno (županije i gradovi u Dalmaciji) i tematski (Scena - Life style, More, Maslina, Adrenalin…). Kroz godine rada kreirani su novi portali na različitim platformama i verzijama CMS-ova.

Novinari, za pisanje članaka koji izlaze u tiskanim izdanjima, su koristili redakcijski sustav StoryEditor, a potom su članke za web prenosili ručnim kopiranjem sadržaja iz redakcijskog sustava u pojedinačne CMS aplikacije portala.

 

Klijent je pred nas postavio zadatak osmišljavanja rješenja koje bi omogućilo:

  1. Brže kreiranje novih novinskih portala.
  2. Povezivanje svih novih portala na redakcijski sustav StoryEditor.
  3. Jednostavnije održavanje i unaprjeđivanje portala novim verzijama.

Kako bi zadovoljili postavljene zahtjeve krenuli smo sa razvojem portala na DNN CMS platformi i iskoristili funkcionalnost DNN-a da unutar jedne instalacije može podržavati više samostalnih portala. Prvi portal koji smo razvili bio je portal www.slobodnadalmacija.hr. Grafičko rješenje portala, napravio je dizajnerski tim unutar digitalnog odjela Slobodne Dalmacije uz konzultacije sa našim web development timom.

SD Digital Tech

Za implementaciju sučelja portala korišten je Origami grid - responzivni flexbox bazirani grid sustav razvijen za portal Financial Times. Za navedeni grid sustav smo se odlučili nakon usporedbe nekoliko sličnih sustava. Njegova najveća prednost je što je u cijelosti napisan korištenjem Sass jezika za pisanje naprednog CSS-a što nam je pružilo mogućnost stvoriti CSS kod koji je prilagodljiv različitima varijantama izgleda i elemenata korištenih na portalu.

Uz sam grid sustav odabrana je lista kvalitetnih JavaScript komponenti koje su nam omogućile stvaranje responzivnog sučelja portala koji se prilagođava svim vrstama ekrana i na svakoj se rezoluciji prilagođava na najbolji način.

Osobita pažnja je posvećena samoj optimizaciji učitavanja naslovnice i ostalih stranica portala. Slike kao glavni sadržaj portala se učitavaju korištenjem tzv. Lazy load pristupa, što znači da se samo one slike koju su u vidljivom području učitavaju, dok ostale čekaju da posjetilac dođe do njih čitajući sadržaj i onda netom prije prikazivanja se učitaju. Ovim je značajno poboljšan osjećaj brzine učitavanja.

Naš development tim je razvio DNN CMS modul za novosti u potpunosti prilagođen zahtjevima klijenta čime je dobiveno rješenje koje se savršeno naslanja na radni proces stvaranja i objave članaka novinskog portala. Ključnu ulogu u ovome imala je integracija DNN CMS modula za novosti i redakcijskog sustava StoryEditor. Finalni rezultat je da danas web aplikacija omogućava novinarima direktnu objavu članka iz redakcijskog sustava na web portalu korištenjem samo Internet preglednika.

Na kraju je cijelo rješenje (DNN CMS aplikacija i pripadajući moduli) podešeno da radi u web farmi sastavljenoj od niza virtualiziranih web servera koji opslužuju zahtjeve posjetioca i odvojenog SQL servera na kojemu se nalaze podaci. Ovakav pristup je bio nužan kako bi se osigurala platforma koja može podnijeti veliku količinu posjetioca. Uz to ovakav skalabilan način rada pruža mogućnost da u budućnosti kada se pojavi potreba za novim resursima, rješenje jednostavno pojačavamo dodavanjem novih web servera.

Dubrovački mobilni prikaz
Zadarski mobilni prikaz
Šibenski mobilni prikaz

Kada je napravljen i objavljen portal Slobodne Dalmacije, krenuli smo u daljnji razvoj novih portala. Sljedeći je bio Dubrovački portal www.dubrovacki.hr koji je podignut kao novi portal ali na istoj DNN CMS aplikaciji, koristeći iste funkcionalnosti ranije razvijene za portal Slobodne Dalmacije. Ovaj portal je također povezan na redakcijski sustav StoryEditor.

Potom su razvijena još 2 portala na jednak način: www.zadarski.hr i www.sibenski.hr. Važno je napomenuti da su oni potonji, razvijeni potpuno samostalno unutar digitalnog odjela Slobodne Dalmacije budući da smo cjelokupno rješenje uspjeli napraviti tako da mali tim sada koristeći gotove komponente DNN CMS aplikacije i sučelja, vrlo brzo može stvarati nove portale.

Uz sve navedeno, sada je lakše održavati cjelokupno rješenje jer svi dijele istu bazu i kod koji se svakodnevno nadgledaju i nadograđuju prema zahtjevima. Svaka nadogradnja se odmah propagira na sve portale koji su napravljeni na toj platformi.

Ovaj projekt je zahtijevao bliski rad sva 3 odjela naše tvrtke i sa zadovoljstvom možemo reći da su svi poslovi: osmišljavanja, savjetovanja, razvoja, te sistemskog i poslužiteljskog podešavanja odrađeni „u kući“. Klijent je na jednom mjestu dobio zaokruženo više portalno rješenje sa kvalitetnim virtualiziranim poslužiteljskom rješenjem.