Loading...

Blog

DNN-Connect 2015, Millau, Francuska

10sij 2016

DNN-Connect 2015, Millau, Francuska

Krema DNN zajednice okupila se na konferenciji DNN-Connect 2015 u prelijepom mjestu Millau u francuskim Alpama od 28.05. do 31.05.2015. kako bi iz prve ruke doznala novosti vezane uz DNN neXt i družila se sa ljudima koji u DNN community svijetu danas nešto znače.

Duga je lista prvenstveno stručnih razloga zbog kojih Branko i ja nismo htjeli propustiti ovu konferenciju. Obogaćena prijaznim i lijepim iskustvima sada je ova lista duplo duža :)

Organizator konferencije je europska udruga DNN-Connect, koja se bavi promicanjem open source DNN Platforme. O ovoj udruzi i njenim aktivnostima imate sve na službenim stranicama http://dnn-connect.org/ a ove stranice vrijedi redovno pratiti zbog odličnog bloga http://dnn-connect.org/community/blogs.

Francuski domaćin konferencije je ekipa iz Nevoweb-a kojoj smo zahvalni za besprijekornu organizaciju konferencije ali i za popularni NB-Store, open source e-commerce i e-catalog DNN modul. Cathy Lee je najsrdačniji domaćin i organizator kojeg sam imao prilike do sada upoznati. Nasmiješena, vesela, informirana, uvijek pri ruci. Big respect!

Konferencija je sadržavala 4 grupe aktivnosti koje su se događale paralelno. To su tehnička i ne tehnička predavanja, specijalizirana DNN neXt predavanja i radionice. Nije bilo jednostavno izabrati čemu prisustvovati a što propustiti jer često je bilo više zanimljivih predavanja u istom terminu. Prostudirajte popis predavača, predavanja i linkove na materijale sa nekih predavanja: http://dnn-connect.org/events/2015/downloads. Osim predavanja organizirane su i popratne aktivnosti kao što su, gala community večera uz proglašenje DNN MVP-ova, posjet lokalnoj vinariji uz degustaciju vina i lokalnih specijaliteta, kupanje na vanjskom bazenu, padobranstvo i jedriličarstvo, skupna fotografija, ignite sessions, poster sessions i još svašta nešto. Flickr je prepun slika, pa tko voli neka izvoli: https://www.flickr.com/gp/tonci/g61aU9, https://www.flickr.com/gp/133861997@N06/26G8NK, https://www.flickr.com/groups/2804165@N24/pool/with/20468408190/.

24 poznata predavača na konferenciji na kojoj je bilo prisutno stotinjak posjetitelja. Bila je gotovo obiteljska atmosfera u kojoj smo sa lakoćom ostvarili brojne susrete i poveli zanimljive razgovore od čega bih izdvojio slijedeće.

Shaun Walker, otac DNN-a glavom i bradom, skroman i samozatajan, bio je među posjetiteljima. Tokom konferencije, Cathy Lee je organizirala diverzantsku akciju potpisivanja bijele T-shirt majice koja mu je poklonjena na završnoj gala community večeri. Bio je dirnut ovim simboličnim poklonom. Na predavanjima je bilo zanimljivo pratiti njegova pitanja kojima je nama smrtnicima razotkrivao skrivene probleme i ukazivao na rješenja. U neformalnim druženjima uspjeli smo proćakulati o izazovima i značaju DNN ekosustava za firmu poput naše i još to sve skupa zaliti kojom čašicom ugodnog francuskog vina. Happy time :)

Joe Brinkman je senior arhitekt na DNN projektu i predstavnik DNN Corp-a koji najviše brine o odnosima sa DNN zajednicom. Konferencija je počela njegovim Keynote-om o budućnosti DNN-a i važnosti DNN zajednice za DNN platformu. Predavanje na temu pristupa podacima u idućoj verziji DNN-a također možete pogledati online „Accessing Data in DNN neXt“. Razgovarali smo o DNN neXt-u i dobili snažan poziv da se aktivno uključimo u DNN community aktivnosti, na bilo koji od brojnih načina kao što su pull request na https://github.com/dnnsoftware/Dnn.Platform, pisanje na http://www.dnnsoftware.com/wiki, organiziranje lokalnih community aktivnosti itd.

Charles Nurse, senior arhitekt u DNN Corpu, prezentirao je MVC modul development i SPA modul development u DNN neXt-u. Otvoreno smo razgovarali o prednostima i nedostacima ova 2 pristupa razvoju DNN modula u odnosu na klasične WebForms web kontrole. Pozvao nas je da komentiramo dobre i loše strane MVC i SPA razvoja DNN modula kako bi se u startu sagledala što šira slika mogućih use caseova i čim ranije istitrala potencijalna ograničenja prezentiranih implementacija ovih arhitektura unutar DNN-a.

David Rodríguez, srdačan i nasmijan, arhitekt, Azure MVP, voditelj Cloud tima u DNN Corp-u, prezentirao je skalabilnu, distribuiranu caching arhitekturu u Azure-u za .NET aplikacije primjenom Redis-a „A piece of Caching, please!“. Razgovarali smo o njegovom DNN Redis caching provideru koji je poklonio DNN zajednici, kao i o čarima udaljenog rada za DNN Corp sa Tenerifa gdje obitava njegov DNN development tim.

Cathal Connoly, simpatični Irac, senior arhitekt, dugogodišnji član DNN Core tima, voditelj DNN Security tima, održao je prezentaciju o sigurnosti web servisa unutar DNN-a „Remotely authenticating against the Service Framework“. U ugodnom razgovoru, blagoslovljenom sa bačvama piva, počeli smo sa razglabanjem o sigurnosti DNN Platforme, a završili sa pričom o čarima proslave dana sv. Patrika :)

Peter Donker je jedan od osnivača i predsjednik DNN-Connect udruge. Član je DNN Core tima od 2007. Održao je nekoliko predavanja, a online možete pogledati „Creating a DNN Package Distribution“ i „Look ma, no web forms“. Ovo drugo je osobito zanimljivo jer je tokom predavanja kreirao Google Maps modul korištenjem SPA arhitekture u trenutnoj verziji DNN-a. U razgovorima sa Peterom smo mudrovali o potrebi i načinima razvoja specijaliziranih distribucija DNN-a (npr. za novinske kuće, portalna rješenja, auto dilere, fakultete, gradove i sl).

Sebastian Leupold je dugogodišnji DNN MVP, tvorac DNN TurboSQL skripte, nesebično odgovara na more postavljenih pitanja na DNN Community Forumu. Držao je predavanja o lokalizaciji i razvoju baze podataka „Database Design, Implementation and Optimization for DNN Developers“. U razgovorima koji su bili obilno zaliveni francuskim vinom doznali smo tajnu njegovog predanog i nesebičnog angažmana na DNN Community Forumu. Razotkrio nam je europske izazove open source verzije i komercijalne verzije DNN-a. Motivirao nas je na važnost predanog DNN community angažmana, osobito u lokalnoj zajednici. Najavio nam je da bi vrlo radio održao predavanje o DNN-u na našem lokalnom DNN communitiy eventu :) Čovjek je živuća legenda!

Daniel Mettler, tvorac 2sxc modula, DNN MVP, najproduktivniji autor na DNN Community Blogu, vizionar, zvijezda, čovjek koji rješava probleme (i stvori kojeg novog usput), održao je nekoliko nezaobilaznih predavanja „AngularJS and DNN made easy – thanks to Best-Practices“, „Create Offline Mobile WebApps with DNN“. Veselio sam se dolasku na DNN-Connect i prilici da osobno upoznam iJungleboy-a i prilika se ukazala već prvu večer. Raspričali smo se o odnosu 2sxc-a i dnn dynamic content creatora, podršci dnn community-a, budućnosti, prošlosti, njegovim bliskim vezama sa Hrvatskom i redovnim posjetima našoj obali. Otvorili smo dušu. Popilo se dosta finog francuskog vina :) … Čovik i po!

Ernst Peter Tamminga, DNN MVP, ugodan, srdačan, pristupačan, čovjek sa jako mnogo iskustva koje je nesebično spreman podijeliti, predavao je vrlo aktuelnu temu, „Get started with Git(hub) for your modules“. Razgovarali smo o izazovima razvoja DNN modula, produktivnosti, profitabilnosti, strategiji prodaje, organizaciji i vođenju projekata, development metodologijama, standardima, kvaliteti u developmentu, održavanju aplikacija i podršci korisnicima. Dobio sam nekoliko vrlo vrijednih savjeta. Ne postoji bolji savjet od savjeta uspješnog čovjeka koji govori iz svog osobnog dugogodišnjeg iskustva. Neprocjenjivo!

Ovdje ću se zaustaviti sa daljnjim prisjećanjima, jer se iz ovih primjera dobro vidi o kakvom događanju je riječ. Najveću vrijednost ove konferencije vidim u 2 aspekta. U stručnom smislu smo u kratkom i intenzivnom periodu kroz niz predavanja spoznali najvažnije odrednice koje će obilježiti DNN Platformu u narednom razdoblju. Još su vrjedniji neposredni kontakti koje smo ostvarili u formalnim i neformalnim razgovorima i druženjima sa istaknutim članovima DNN zajednice kroz koje smo uspjeli pretresti izazove s kojima se susrećemo u radu s DNN platformom ali i u poslovanju općenito. Ugodno je saznanje da posao koji radimo kod kuće je na svjetskom nivou, nigdje nismo u zaostatku, što više u nekim aspektima sa dosadašnjim iskustvom i referencama imali bi i mi što reći :)

Inače, cijelo putovanje je trajalo 6 dana jer smo htjeli spojiti ugodno i korisno te u proputovanju do Francuske obići fascinantnu Genovu, jedinstveni Monte Karlo nakon utrke Formule 1 i raskošnu Padovu.

Za kraj evo par popratnih linkova da možete biti u tijeku sa budućim događanjima.

Facebook DNN-Connect Group je najaktivnija fb grupa sa DNN tematikom za koju znam i najbrži način da uspostavite kontakt sa profesionalcima koji se aktivno bave DNN-om.

Facebook stranica DNN-Connect Association je mjesto gdje možete pratiti najave događanja vezanih uz DNN-Connect udrugu.

Iduća DNN-Connect 2016 konferencija će se organizirati u San Hilario Sacalm, Cataluna, Španjolska od 02.06. do 05.06.2016. Novosti ovog događanja možete pratiti i na https://www.facebook.com/events/1644336992492783/ a tko zna, možda se tamo i vidimo ;)

Tonći Vatavuk